Değer kaybı tazminatı alabilmek için bağımsız bir ekspertiz kuruluşundan değer kaybı ekspertiz raporu alınması gerekir. Bu raporda, aracın kaza öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırılarak değer kaybı tutarı belirlenir.
Ancak, 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bu cetvellerin geçerliliği ortadan kalktı.
Değer kaybı hesaplama işleminde aracın hasarı araştırılırken her parçanın veya her işlemin etkisi aynı olmayabilir. Bu noktalardan bazıları şunlardır:
Eksper Raporu: Aracın değer kaybını belgelemek için bilirkişi veya eksper raporu alınmalıdır.
Eğer kaybedecek vaktim yok hızlıca araç değer kaybımı almak istiyorum diyorsan, aşağıdaki iletişim butonlarından hızlıca bana ulaşabilirsin.
Never ever get stranded once more because of Elvis Tech, the last word transportable energy solution to your laptop computer. Our chopping-edge Vitality pack boasts a massive capability, making sure it is possible to operate all day long very long, where ever your adventures
Mahkemeye sunulan bu rapor, hem tarafların iddialarını destekler hem de mahkemenin kararını yönlendirebilir.
Eksper Raporu: Uzman bir eksper, aracın durumunu değerlendirerek yıpranma shell outını belirleyebilir.
Değer kaybını kim hesaplar? Değer kaybını, sigorta şirketinin ekspertizleri veya bağımsız ekspertiz firmaları hesaplar.
Sigorta şirketi başvurusunda sık karşılaşılan bir başka difficulty de sigorta şirketinin olması gerekenden az bir bedeli karşılamak istemesidir. Sigorta şirketi, değer kaybı nispetinde olmayan daha az bir tutar ödemeyi teklif etmiş olabilir.
Dava trafik kazasından doğan tazminat isteği olup araç değer kaybı kimden alınır mahkemece bilirkişi raporuna dayanılarak davacıya ait araçta değer kaybı olmayacağı benimsenmiştir. Oysa davacının olaydan sonraki mal varlığının değeri olayın meydana gelmemesi halindeki değerinden daha az ise zarar var demektir. Nesnel zararı tayin etmek için kural olarak objektif değeri esas almak gerekir.
Araç değer kaybı hesaplama işleminin doğru bir şekilde yapılabilmesi için dikkate alınması gereken bazı kriterler şunlardır:
Bir aracın pert olması, kaza sonucu tam veya ağır hasarlı hale gelerek kullanılamaz duruma düşmesi anlamına gelir. Pert kaydı, aracın değerinin %forty veya daha fazla oranında azaldığını gösteren resmi bir belgedir.
Çift taraflı trafik kazalarında değer kaybı tazminatı talep eden kişilerin, dava açmadan veya Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmadan önce kusurlu tarafın trafik sigortacısı şirkete yazılı başvuru yapması zorunludur.